Elérhetőségek

Nonstop duguláselhárítás, vízvezeték-szerelés Szombathelyen

9700 Szombathely,

Telefon: +36-70/623-0774
E-mail küldése

Mi okozhat dugulást a lefolyórendszerekben?

Milyen eszközöket, műszereket használhat a szakember a csőtörések bemérésére?

Miért van csatornaszag a fürdőszobában?

Megelőzhető-e a dugulás?

Vannak-e veszélyei a lefolyótisztító vegyszerek használatának?

 

Mi okozhat dugulást a lefolyórendszerekben?

A konyhában főleg a rosszabb minőségű vegyszerek (pl. gyengébb minőségű zsíroldók) okozhatnak dugulást. Ezekből nem csak többet kell használni, hanem különösen sok adalékanyagot is tartalmaznak, így egy idő után megtapadhatnak a lefolyó falán. A beszűkült csőben a szilárd anyagdarabok rendszerint féléven-éven belül duguláshoz vezetnek.

A konyhai szempontjából a különböző lefolyótisztítók is kockázatosak lehetnek. Különösen a por alakú granulátumokkal kell vigyáznunk, amelyek túlzott használat esetén a vécékagylóban összetömörödve dugulást okozhatnak.

A fürdőszobai mosdó dugulásához vezethet ha a takarításhoz használt vegyszerek a mosdó lefolyójába kerülnek, különösen a sűrűbb kemikáliák szoktak duguláshoz vezetni.

A vécében elsősorban a gél-állagú vécétisztító, vízkőoldó megfelelő használatával előzhető meg a dugulás: nem közvetlenül a toalett vizébe, hanem a vécécsészébe öntve. Miután a vegyszerek kifejtették tisztító hatásukat, leöblíthetőek a csatornába.

Mivel kozmetikumokat általában a fürdőszobában szokás használni, ezért elsősorban itt okozhatnak a vegyszerekhez hasonló problémákat a különböző tusfürdők, samponok, balzsamok, valamint folyékony szappanok.

A konyhában a porózus anyagok, mint például a kávézacc, valamint a különböző zsiradékok, ételmaradékok válthatnak ki dugulást. A zsíros ételek forró víz és zsíroldó hiányában megtapadhatnak a lefolyó falán.

A fürdőszobában a haj, a köröm, valamint a tisztálkodás során használt eszközök (pl. borotva védőkupakja) vezethetnek duguláshoz, amennyiben a lefolyóba kerülnek. A haj és sampon kombinációja is komoly dugulást okozhat.

A vécében a dugulás tipikus oka a túl sok vécépapír lehet, különösen pedig a toalettbe dobott vécépapír guriga. A vékonyabb anyagból levő vécépapír szétázik a vízben és így kisebb darabokban át tud jutni a vécé U-alakú kanyarulatán, ami a keményebb papírból készült vécépapír-gurigára nem áll. Ha valaki véletlenül a vécé illatosítót húzza le a toaletten, szintén dugulást okozhat.

A szöveg forrása: Wikipédia – A szabad enciklopédia

 

Milyen eszközöket, műszereket használhat a szakember a csőtörések bemérésére?

A vízvezeték-szerelő a csőtörések pontos helyének megállapítására számos modern műszert alkalmazhat. Az elektrosztatikus hibahely kereső digitális szűrőtechnikát alkalmaz, behatárolja a csőből kilépő víz által keltett hanghullámokat, azaz kiszűri a csőtörés által keltett zajokat. A szakember végezhet korrelációs vizsgálatot is, amely arra szolgál, hogy a segítségével megállapítsák a két pont közötti hiba helyét. A jelzőgázos vizsgálat arra szolgál, hogy a szerelő a segítségével kis vízveszteség esetén is megállapíthassa a fűtés és vízrendszerekben keletkezett csőtörés pontos helyzetét. Ezt a módszert általában akkor használják, ha magát a csövet is keresni kell, például a falban vagy a fölben futó vezetékek esetén, nyomvonalkereséskor.

A hőkamera a tárgyak által kibocsátott elektromágneses sugarakat érzékeli, detektora az emberi szem számára nem látható tartományban a hőenergia hullámhosszát vizsgálja. A hőmérsékleti képpontokat az emberi szem számára látható színes pontokként jeleníti meg kijelzőjén, így jön létre a hőkép. A hőkamera legtöbbször képes meghatározni a csőtörés pontos helyét, azonban vannak olyan tömör anyagok, amelyeken nem képes áthatolni érzékelője. Ilyenek a téglafalak vagy a belterekben található bútorok, amelyeken az infravörös sugárzást érzékelő kamera nem „lát keresztül”. Az eszközt használják a csőtöréseken kívül nyomvonal-meghatározáshoz, épületek állapotának felméréséhez, hőhidak keresésekor is.

A technológia számos más eszközzel gazdagította a szakemberek eszköztárát, amelynek hála ma már elvégezhetőek számítógépes korrelátoros csőtörés-vizsgálatok, nagy felbontású thermoképes rendszerdiagnosztikák, akusztikus szivárgásvizsgálatok, digitális nedvességmérések, csőkamerás vizsgálatok is. Mindezen vizsgálati módszerek nagy előnye, hogy nem igényelnek falbontást, a probléma pontosan lokalizálható a segítségükkel anélkül, hogy a vízvezeték-szerelőnek károkat kellene okoznia a nem érintett területeken.

A szöveg forrása: Wikipédia – A szabad enciklopédia

 

Miért van csatornaszag a fürdőszobában?

A csatornaszag okai rendkívül sokfélék lehetnek. A mindennapjainkat gyakran megkeserítő csatornaszag oka gyakran a csatorna tervezésének, valamint kivitelezésének hiányosságaira (gumitömítés hiánya vagy félrecsúszása, a csöveg illeszkedéseinek hibái, stb.) vezethető vissza. Ezek főleg az esősebb időszakokban, így tavasszal és ősszel okozhatnak problémát. Egy kiadósabb zápor vagy zivatar, esetleg egy többnapos eső után ugyanis az utcai fővezetékben megtalálható lerakódott iszap felkeveredik, ami orrfacsaró bűzt eredményezhet, és a tömítés hiányától vagy a rossz illesztésből kifolyólag akadálytalanul tud visszaáramlani a lakásba.

Ha nekünk is ilyesmivel van dolgunk, ebből kifolyólag a rossz tervezés áll a csatornaszag okai mögött, akkor hiába is próbálkoznánk mindenféle nagy mennyiségű tisztítószerrel vagy víz leeresztésével, a szagok továbbra is megmaradnak majd. Sőt mi több, mivel a lezúduló víztömeg még vákuumot is előidézhet a csőben, az kiszívhatja a bűzelzáró szifonokból is a vizet, ami tovább súlyosbíthatja a problémát.

Ilyen esetekben egyetlen hatékony megoldás létezik, a légbeszívó szelep. Ennek a lényege, hogy képes kiegyenlíteni a csőben létrejövő vákuumot, ezáltal a kéretlen szagok nem tudnak majd visszatérni a lakásba. A kis berendezés alig pár ezer forintba kerül, azonban nagyon sokszor elfelejtik beépíteni az új vezetékekbe. Pótlása természetesen utólag is történhet, és érdemes már akkor gondolni rá, ha a szagot bár nem érezzük, azonban a fürdőszobában vagy a toaletten a használat után folyamatosan bugyborékoló hangot hallunk.

Amennyiben a csatornaszag okai ismertek, és bizonyosan nem dugulás okozza a problémánkat, akkor  akár egy bűzelzáró szeleppel is megszüntethetjük a problémát. Noha gyakran előfordul, hogy ezt a szelepet rosszul helyezik fel, így megléte mellett is kellemetlen szagok áramlanak vissza, de megfelelő felhelyezés esetén ez nem történhet meg.

Különösen a kézmosóknál és a toaletteknél gyakori, hogy a bűzelzáró rész kiszárad; ezt a ritka használat, esetleg a rossz beépítettség okozhatja. Érdemes ezt a problémát is minél előbb, szakember segítségével orvosolni, mert akár repedés vagy más nagy probléma is állhat a háttérben, így a kellemetlen szagok után akár más kellemetlenségünk is származhat majd.

Bármi is álljon a kellemetlen csatornaszag hátterében, a mielőbbi és szakszerű elhárítás érdekében mindig forduljunk szakemberhez!

Szöveg forrása: mesteri-dugulaselharitas.hu

 

Megelőzhető-e a dugulás?

A konyhában a zsír, az olaj, az ételmaradékok vagy éppen a kávézacc, a fürdőszobában a hajszálak, a szappandarabkák, a tusfürdő, vízkő és sampon okozta lerakódások a felelősek a lefolyók eldugulásáért. A dugulással ráadásul akkor is szembe kell nézned időnként, ha szűrőt használsz a kádban vagy a mosdókagylóban: az ugyanis csak a nagyobb ételmaradékok vagy a hajszálak ellen véd, a sampon vagy a vízkő ellen nem.

A lefolyócsöveket érdemes időnként kitisztítanod, hogy a lerakódásokat eltávolítsd, és ezzel megelőzd a teljes dugulást.

A következő házi megoldásokat megelőzésképpen is használhatod, de segítenek akkor is, ha már egyáltalán nem megy le a víz a kádban vagy a mosdókagylóban.

A szódabikarbóna rendkívül hasznos szer: használhatod többek között vízkő ellen és a ruhák fehérítésére is. Emellett a lefolyócsövek karbantartásánál is nagyon hasznos, sőt, kisebb dugulások elhárításában is segít. Ha például csak nagyon lassan csordogál le a víz a mosogató- vagy a mosdókagylóban, akkor elsőként a szódabikarbónával próbálkozz.

Öt evőkanálnyit keverj el két liter vízben. A keveréket forrald fel, és azonnal öntsd a lefolyóba - lehetőleg közvetlenül, ezért várd meg, hogy lefolyjon a benne lévő víz. Ez általában feloldja a lefolyócsőben lévő lerakódásokat. Érdemes havonta egyszer akkor is elvégezned ezt a műveletet, ha a lefolyóknak látszólag semmi bajuk.

Az ecetes-szódabikarbónás keverék talán a leghatékonyabb a dugulás elhárítására, ráadásul még a lefolyóból áradó kellemetlen szagokat is megszüntetheted vele - arról nem is beszélve, hogy a pénztárcád mellett ezen szerekkel a csővezetéket is kímélheted. A mosdókagylók és kádak dugulásának megszüntetése érdekében egy tölcsér segítségével önts a lefolyóba fél pohár szódabikarbónát, majd egy pohár ecetet. Amikor a habzás alábbhagy, alaposan öblítsd át forró vízzel a lefolyót. Ezután várj öt percet, majd engedj rá bőségesen hideg vizet.

A szódabikarbóna mellett a só is kiváló partnere az ecetnek, ha dugulás elhárításáról van szó. A sóból is félpohárnyit önts a lefolyóba, forró ecetből viszont kétpohárnyit. Ezután öblítsd le forró, majd hideg vízzel.

Makacsabb dugulás esetén a só és az ecet mellett szódabikarbónát is használj - ilyen a kádban a samponlerakódások és a haj okozta dugulás. Ám ezt is könnyen elháríthatod, ha egy pohár sót összekeversz egy pohár szódabikarbónával, majd hozzáöntesz fél pohár ecetet. Öntsd az oldatot a lefolyóba, várj tíz percet, majd öblítsd le két liter forrásban lévő vízzel. Végül addig engedd a csapból a forró vizet, amíg az akadálytalanul le nem folyik.

A bórax hasznos szer, hiszen könnyedén eltávolíthatod vele a penészt a szövetekből vagy a makacs foltokat a szőnyegből. Ráadásul a WC tisztán tartásához és a dugulás elhárításához is használhatod.

Hatékony szer, ugyanakkor kíméletesebb, mint az üzletekben kapható lefolyótisztító szerek. A bóraxot a következőképpen használd: egy tölcsért tegyél a lefolyóba, azon keresztül juttass bele fél pohár bóraxot, majd juttass utána két pohár, még forrásban lévő vizet. 15 percig hagyd dolgozni a keveréket, majd öblítsd le forró vízzel.

Ha szükséges, ismételd meg a műveletet - másodszorra garantáltan tiszta lesz a lefolyó.

Ha mindezen házi módszerek nem vezetnek eredményre, feltétlenül forduljon szakemberhez!

A szöveg forrása: Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben

 

Vannak-e veszélyei a lefolyótisztító vegyszerek használatának?

A lefolyótisztító vegyszerek előnyei közé tartozik, hogy kereskedelmi forgalomban kész formában megvásárolhatók, alkalmazásuk egyszerű, így a segítségükkel hatékonyan eltávolíthatóak a különféle szerves alapú szennyeződések.

Hátrányuk, hogy a lefolyónyílástól messzebb található dugulásokkal szemben kevésbé hatékonyak (így például a WC-ben vagy a fő szennyvízcsatornában keletkező dugulások esetén), illetve hogy a szilárd akadályokat nem képesek elhárítani, használatuk során pedig be kell tartani az alább részletezett biztonsági előírásokat.

A lefolyótisztító vegyszerek veszélyes sérüléseket okozhatnak a szemben, a tüdőben és a bőrön, emellett károsíthatják a ruhaanyagot és az olyan háztartási anyagokat, mint a fa, a festék, alumínium vagy üvegszál. A lefolyótisztító vegyszereket mindig a gyártó által megadott utasításokat és biztonsági előírásokat szigorúan betartva kell alkalmazni, másképpen sérülést okozhatnak. Az erősen korrozív és savas lefolyótisztítók a piacon elérhető potenciálisan legveszélyesebb háztartási szerek közé tartoznak. Ezek a vegyszerek heves reakcióba léphetnek – akár robbanást is okozva – más vegyszerekkel, amelyeket korábban használtunk a lefolyóban és/vagy a vezetékben, ami akár komoly sérüléseket is okozhat a közelben tartózkodóknak.

A szöveg forrása: Wikipédia – A szabad enciklopédia

 

 

 

Nonstop duguláselhárítás, vízvezeték-szerelés Szombathelyen - Magyar